Menu

Terugblik Webinar 'CRISPR Cas': kunnen we binnenkort onze gewassen programmeren?

Geschreven op 18 januari 2021.
Ruben Vanholme van VIB-UGent en Isabel Roldán-Ruiz van ILVO leggen uit wat CRISPR-Cas is en wat de vele mogelijkheden voor de landbouw kunnen zijn. Ook het standpunt van Boerenbond komt kort aan bod.

Decennia lang zijn wetenschappers gefascineerd aan het zoeken naar de code van alles wat leeft op aarde. Waar zitten de verschillen in gewassen en waarom kunnen sommige gewassen beter tegen droogte of juist een nattere bodem? Waarom gebeuren infecties bij de ene plant wel en bij de andere niet? Deze en vele andere eigenschappen kunnen “geleend” worden tussen soorten onderling en een bestaand gewas verbeteren. Door een goede kennis van de genetische eigenschappen kunnen we met CRISPR-Cas heel gericht bepaalde genen in- en uitschakelen of “lenen” en zo bepaalde eigenschappen programmeren of activeren zodat we bijvoorbeeld droogteresistentere gewassen krijgen. Ook de bewaarbaarheid zoals bruine verkleuring van fruit of gewassen met meer vezels en een gezonde olie-samenstelling behoren tot de mogelijkheden.

In dit webinar leggen Ruben Vanholme van VIB-UGent en Isabel Roldán-Ruiz van ILVO uit wat CRISPR-Cas is en wat de vele mogelijkheden voor de landbouw kunnen zijn. Ook het standpunt van Boerenbond m.b.t. CRISPR-Cas komt kort aan bod. Boerenbond wil op voorhand geen technieken uitsluiten om de landbouwsector de mogelijkheid te geven verder te verduurzamen.

Herbekijk het webinar: