Menu

Thema in de kijker: buurtplekken

Geschreven op 12 augustus 2020.
Deze zomer zetten we elke week een thema in de kijker waar we de afgelopen jaren rond werkten. We verwerken hierin onze ervaringen en inzichten door eerder gepubliceerde artikels en berichten te bundelen.

Meer en meer zie je kleine of minder kleine buurtplekken opduiken in Vlaanderen. Plekjes waren inwoners van je gemeente, je dorp, je buurt of je straat elkaar kunnen ontmoeten, wandelaars even kunnen verpozen of kinderen kunnen spelen.

Meer en meer zie je ook kwalitatieve plekken verschijnen. Stukken restruimten worden omgetoverd tot groene, gezellige rustplekken of de tuin van de pastorij wordt omgevormd tot een publieke picknickplaats.

Gemeentebesturen zetten hier de jongste jaren graag op in. Zo stimuleren ze op een leuke, laagdrempelige manier het ontmoeten tussen buren, bewoners... en dit mogelijk over generaties heen.

In 2018 werkte het Innovatisteunpunt samen met de inwoners van Neerrepen (Stad Tongeren) aan een groenere buurtplek. Inwoners maakten samen - na een interactief participatietraject - een avontuurlijk en natuurlijk speel- en rustplekje in de voortuin van hun buurthuis. Zowel het stukje braakliggend terrein als het buurthuis hadden weinig toekomst. Door de ideeën van een groep inwoners is niet alleen het buurtplekje opgewaardeerd, maar ook zijn de contacten en initiatieven tussen de inwoners in Neerrepen hechter geworden.

Ook het project 'Vergroen je Voortuin' focuste op een verbetering van de leefomgeving door in te zetten op collectieve voortuinen die fungeren als buurtplek. In 4 gemeenten werden voortuinen vergroend en zijn nu een leuke ontmoetingsplek. Daarnaast werden ook publieke plekjes ingericht volgens de ideeën en noden van de buurt. Op die manier creëer je een nieuwe invulling in de buurt.

Het Innovatiesteunpunt begeleidt je graag richting een nieuwe invulling van een openbare plek. Met de nodige ervaring in projecten, werken we aan de hand van creatieve workshops een visie en plan uit voor je braakliggende grond of stukje ongebruikt dorpsplein. Interesse in deze aanpak? Contacteer ons vrijblijvend voor meer info!