Menu

Thema in de kijker: dorpenbeleid

Geschreven op 01 juli 2020.
Deze zomer zetten we elke week een thema in de kijker waar we de afgelopen jaren rond werkten. We verwerken hierin onze ervaringen en inzichten door eerder gepubliceerde artikels en berichten te bundelen.

Het Innovatiesteunpunt zet in op een sterk dorpenbeleid. De afgelopen jaren werkten we samen met provincies en andere organisaties om een sterke participatieve praktijk op poten te zetten. Dit leidde tot sterke samenwerkingsverbanden, dorpsvisies, gerealiseerde quick wins... voor 18 dorpen!

Samen met de provincie Antwerpen en RURANT werkten we aan Veerkrachtige dorpen. Wij begeleidden de trajecten in Booischot, Schriek en Heist-Goor. Lees hier de getuigenis van Tessy Gorris, onze contactpersoon binnen de gemeente Heist-op-den-Berg.

In Oost-Vlaanderen zag Dorp Dynamiek het levenslicht, in samenwerking met de provincie, Landelijke Gilden, Plattelandscentrum Meetjesland en Vormingsplus Vlaamse Ardennen-Dender. Dit leidde tot mooie dorpsverhalen: een groen en verkeersveilig Watervliet, digitale dynamiek in Kluizen, de warmste zomer van Kruishoutem en Paulatem in vuur en vlam!

Tot slot werkten we in Limburg samen met Stebo en de provincie aan Dorp aan zet en sloten we er recent ons eigen pilootproject 'Dorpen in 't kwadraat af. We werkten er onder andere aan positieve verhalen in Genoelselderen en Mechelen-Bovenlingen (Dorp aan zet) en Kerkom-bij-Sint-Truiden en Neerrepen. Dirk Benaets, buurtwerker bij stad Sint-Truiden, blikte terug op onze samenwerking.

Wil jij een dorpenbeleid opstarten? Wij kunnen je verder helpen!