Menu

Thema in de kijker: dorpspatrimonium

Geschreven op 17 juli 2020.
Deze zomer zetten we elke week een thema in de kijker waar we de afgelopen jaren rond werkten. We bundelen hierin onze ervaringen en inzichten door eerder gepubliceerde artikels en berichten te bundelen.

 

Een typische plattelandskern heeft heel wat kenmerkende gebouwen: de pastorij, een parochiezaal, een ‘raadshuis’ of gemeentehuis… In heel wat van onze trajecten komen dergelijke gebouwen ter sprake en bespreken we toekomstmogelijkheden. Dit is relevanter dan ooit gezien de fysieke staat van de gebouwen, een dalend aantal vrijwilligers voor het beheer, wegvallen van het originele gebruik… maar toch blijvende nood aan publieke infrastructuur!

In het verleden gingen we al op zoek naar een toekomstverhaal voor het Raadshuis van Meerle en enkele leegstaande schoolgebouwen. Een traject waar de toenmalige burgemeester van Hoogstraten, Tinne Rombouts, tevreden op terugkijkt. We werkten ook mee aan een project dat op zoek ging naar toekomstmogelijkheden voor hoeves.

Ook in de toekomst blijven we rond dorpspatrimoniium werken. Samen met Landelijke Gilden verkenden we alvast de parochiezaalproblematiek. Hierover gingen al dorpsateliers door in Linden en Opgrimbie.

Heb je ook plannen met een gebouw in je dorp? Wil je dit op een participatieve manier aanpakken? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een gesprek!