Menu

Thema in de kijker: participatiemethodieken platteland

Geschreven op 08 juli 2020.
Deze zomer zetten we elke week een thema in de kijker waar we de afgelopen jaren rond werkten. We bundelen hierin onze ervaringen en inzichten door eerder gepubliceerde artikels en berichten te bundelen.

 

In een gemeente, stad , dorp of wijk een participatief traject op poten zetten, is geen simpele copy-paste oefening. Het is telkens opnieuw zoeken naar verbinding en samenwerking, want er bestaat nu eenmaal geen theoretisch kader waarbinnen groepen eenduidig passen.

Afhankelijk van de verwachte doelstelling en het type groep, is een bepaalde interventie nodig. Met methodieken op maat tracht het Innovatiesteunpunt co-creatie in de hand te werken en hard in te zetten op eigenaarschap.

In het traject Dorp Dynamiek (Oost-Vlaanderen), bijvoorbeeld, lieten we een groep bewoners met elkaar speeddaten. Verschillende partijen met ogenschijnlijk misschien soms tegengestelde belangen, meningen en ideeën leren op die manier elkaars standpunt kennen, worden geprikkeld door elkaar én worden tot kruisbestuiving gestimuleerd. In Schriek lieten we een bewonersgroep op een zeer inventieve manier brainstormen. Samen bepalen we zo waar er opportuniteiten en mogelijkheden liggen en worden strategieën uitgedacht.

Voor het project Dorpen in 't kwadraat ontwikkelden we een DIY-kit: een simpel 5-stappenplan om tot een actief dorp te komen. In de provincie Antwerpen realiseerden we in het kader van Veerkrachtige dorpen een methodiekenkoffer: een stappenplan om tot een veerkrachtiger dorp te komen!

Wil je meer te weten komen over onze aanpak? Contacteer ons voor een kennismakingsvorming rond methodieken!