
De term “Pop-up” betekent letterlijk 'opduiken'. Pop-ups duiken de laatste tijd inderdaad meer en meer op. Het is een concept waarbij een plek tijdelijk een invulling krijgt om te zien of de aangeboden diensten er aanslaan. Of de plek krijgt er een tijdelijke invulling waar er nét op dat moment nood aan is.
Het Innovatiesteunpunt begeleidde verschillende dorpen waarbij een pop-upinvulling als resultaat uit de bus kwam na een participatief traject. Een mooi voorbeeld hiervan werd gerealiseerd in Kerkom in het project Dorpen in ’t Kwadraat waar de inwoners een tijdelijke uitkijktoren bouwden om hun dorp in de kijker te stellen tijdens de zomermaanden.
In Booischot –tijdens het traject Veerkrachtige Dorpen- zochten de inwoners naar een oplossing voor meer ontmoeting op het dorpsplein. Een pop-upontmoetingsplein werd de oplossing.
Ook in Kruishoutem schaarden inwoners zich achter een pop-upinvulling van het dorpsplein. Het oorspronkelijke idee van zomerbar, bemand door Kruishoutemse verenigingen, week voor een meer Coronaproof concept waarbij petanquebanen werden aangelegd en er zitmeubels werden geïnstalleerd.
Een pop-up kan zo een opstap zijn naar de ontwikkeling van een gedegen concept, waarbij inwoners, gemeente en verenigingen kunnen samenwerken.
Snuister zeker eens tussen onze artikels voor nog meer inspirerende verhalen!