Menu

Toerismeboeren krijgen eigen draaiboek

Geschreven op 31 maart 2020.
Ben jij een agrarische ondernemer die wil inzetten op toerisme? Dan is dit iets om naar uit te kijken!

Het PDPO-project Toerismeboeren loopt stilaan ten einde. In dit boeiende project heeft het Innovatiesteunpunt i.s.m. het Plattelandscentrum Meetjesland en Toerisme Oost-Vlaanderen de krachten gebundeld om een goede voedingsbodem te creëren voor belevingsvol en innovatief hoevetoerisme. Er zijn namelijk heel wat redenen voor actieve land- en tuinbouwers om in te zetten op recreatieve verbreding op hun bedrijf. Vakanties dicht bij huis zitten in de lift en meer en meer gaat men op zoek naar authentieke plekjes en ervaringen in eigen land. 

Ondanks de vraag naar belevingsvol hoevetoerisme zijn er weinig realisaties in Oost-Vlaanderen. Dit heeft een aantal redenen, van onduidelijke wetgeving tot het feit dat het niet evident is voor agrarische ondernemers om een zicht te krijgen op de toestische trends en noden van bezoekers. 

Hierin wilde het project Toerismeboeren verandering brengen. Enerzijds door verschillende beleidsdomeinen samen rond de tafel te zetten om te bespreken wat er nu wenselijk is op het vlak van hoevetoerisme. Anderzijds door een aantal land- en tuinbouwers in Oost-Vlaanderen intensief te begeleiden in het ontwerp van hun toeristisch concept op maat van hun bedrijf en persoonlijkheid. En uiteraard door te inspireren.

De resultaten van het onderzoek worden gebundeld in het 'Draaiboek voor kwalitatief en innovatief hoevetoerisme' dat binnenkort gelanceerd wordt. Het belooft een handig werkboek te worden voor agrarische ondernemers die willen inzetten op toerisme, maar biedt ook lokale omgevingsambtenaren een kader om vergunningsaanvragen aan af te toetsen.

>> Meer info www.toerismeboeren.be