Menu

Tweedaagse algentrip door Nederland

Geschreven op 05 april 2019.
De eerste tweedaagse algentrip door Nederland in kader van Interreg NWE project IDEA bracht enkele geïnteresseerden heel wat kennis bij.

Wat heb ik nodig om algen te kweken en hoe oogst ik ze? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn mogelijke afzetmarkten? En ook belangrijk: hoe smaken algen? Dit zijn slechts enkele vragen waar de deelnemers aan de algentrip antwoorden op krijgen.

De eerste tweedaagse algen-fieldtrip door Nederland werd georganiseerd in kader van het Interreg NWE project IDEA. Het Innovatiesteunpunt is één van de partners. De deelnemers bezochten zes bedrijven die een totaalbeeld gaven over algenteelt: van kweek tot oogst tot afzet.

Roem van Yerseke (algen- en schelpdierenkweek)

We startten dag 1 onze trip in Yerseke, Zeeland. Bij Roem van Yerseke, een schelpdierenkweker die onder andere oesters en tapijtschelpen kweekt, kregen we uitleg over hun algenkweek. De algen zijn immers het voedsel van de schelpdieren. Klein genoeg, snelgroeiend en zeer voedzaam om schelpdieren van hoge kwaliteit te kunnen kweken.

Roem van Yerseke kweekt de algen zowel buiten in open pond als binnen in verticaal opgehangen zakken.

LGem (algeninstallaties)

Na een zeer interessante uitleg zetten we koers naar LGem in Rotterdam om hun gesloten teeltsysteem met glazen buizen te bekijken. De evolutie die hun systeem doormaakte alsook de voordelen ervan werden toegelicht.

We maakten een tussenstop bij de Rotterdamse grachten voor het eten van een Dutch weed burger: een broodje met de alg Chlorella erin verwerkt en een burger op basis van zeewier. Zelden met een groep zo eenvoudig een bestelling door kunnen geven: "Laten we de algenburger proberen!"

Omega Green (teeltsystemen)

Namiddag ging de trip verder in Wageningen. Monique Schoondorp gaf tekst en uitleg over de “teeltzakken” van Omega Green. Hiermee kan je algen al liggend telen op de grond zonder bijkomende constructie om zakken op te hangen. Ook de financiële haalbaarheid van dit systeem werd toegelicht.

Algaeparc Wageningen Universiteit (mogelijke teeltsystemen)

In het Algaeparc van Wageningen Universiteit kregen we meer info over de mogelijke teeltsystemen en oogst.

Hoe koop je algen aan, hoe vermeerder je ze, hoe vermeerder je ze nog meer en uiteindelijk: hoe kweek je ze binnen in een serre of buiten in een open of gesloten systeem?

Maar hoe smaakt zo'n alg nu eigenlijk en in welke producten kan je ze nu al vinden en kopen? We schotelden de deelnemers enkele producten met algen voor van Bertolini farm in Italië: energierepen, maïswafels, koekjes en hoe kan het ook anders van een Italiaanse leverancier: pasta.

   

Cropeye (algenfractie als groeiregulator)

Daan (Cropeye) ontwikkelde een zeer interessante toepassing op basis van algen: een biostimulant. Dit preparaat vermindert onder andere droogtestress bij planten. 

Evodos (algenoostmachines en oogstmethodes)

We sloten een leerrijke 2-daagse af met een bezoek aan Evodos, een fabrikant van oogstmachines, zelfs voor de meest kwetsbare algen. Een bezoekje in de werkplaats maakt duidelijk hoe stil deze machines zijn ondanks de enorme draaisnelheden die nodig zijn om de algen uit het water te kunnen halen. 99% van hetgeen je oogst is immers water en moet je dus snel en voorzichtig verwijderen.

_______________________________________________________________________________

Heb je interesse in algen en wil je geen informatie missen? Hou dan zeker onze website in het oog. Tijdens onze volgende algentrip trekken we naar Duitsland. 

Heb je vragen rond algen? Neem contact op met Kristof Severijns, innovatieconsulent 'nieuwe teelten'.

Meer weten over Interreg NWE project IDEA ? Bekijk de projectwebsite.