Menu

ValuSect gaat ontwikkeling van voedsel op basis van insecten verbeteren

Geschreven op 05 mei 2020.

Het ValuSect partnerconsortium gaat duurzame productie- en verwerkingstechnieken voor voedingsmiddelen op basis van insecten ontwikkelen, en vergaarde kennis verspreiden onder agrovoedingsbedrijven in Noordwest-Europa.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen vouchers met een waarde tot € 40 000 ontvangen voor ondersteuning om producten te ontwikkelen, smaakproeven uit te voeren, of kweek- en verwerkingstechnieken te verbeteren. De lancering van de vouchers zal dit najaar plaatsvinden.

ValuSectvaluable insects — is een consortium dat door de Vlaamse Thomas More Hogeschool wordt gecoördineerd, en voor € 2,08 miljoen door het INTERREG Noordwest-Europa programma wordt gesubsidieerd.

In tijden van toenemende bevolking en afnemende hulpbronnen is er behoefte aan duurzame alternatieven voor voedselbronnen, vooral in dichtbevolkte gebieden zoals Noordwest-Europa. Insecten kunnen hier een rol in spelen. Het gebruik van insecten als voedsel is nu nog beperkt in Westerse landen, en voornamelijk gedreven door de vraag vanuit de migrantenbevolking en de nichemarkt. ValuSect gaat hier verandering in brengen.

De vraag is niet of insecten de oplossing kunnen zijn voor de groeiende behoefte aan eiwitten; de vraag is wat de beste strategie is om deze ontwikkeling te bevorderen

Sabine Van Miert, projectleider, Thomas More Hogeschool

Ongeveer 30% van consumenten in de EU zijn bereid insecten als voedsel te consumeren. ValuSect beoogt dit aandeel te verhogen door de kwaliteit van productie en verwerking van insecten te verbeteren, smaakproeven met consumenten uit te voeren, en het milieueffect te verminderen. Zo wordt onderzoek uitgevoerd naar de uitstoot van broeikasgassen, de impact van substraten, voedselveiligheid en de houdbaarheid van de voedingsproducten.

Voor de insectensoorten die worden gebruikt lopen al aanvragen voor gebruik als nieuw voedingsmiddel onder EU-regels. Naast de projectleider bestaat het consortium uit 9 volwaardige leden en 8 geassocieerde partners verspreid over 7 landen. De volwaardige leden zijn: Inagro vzw, Aberystwyth University, Zürcher Fachhochschule, Stichting Fontys, het Innovatiesteunpunt, Teagasc, New Generation Nutrition Pro-Active, AliénorEU en BIC Innovation Limited. Het project loopt tot juni 2023.

Het verbeteren van de productie van insecten en de bereidheid van consumenten om insecten te gebruiken staan centraal in het project, dat zich erop richt om insecten een essentieel onderdeel te maken van de duurzame voeding van morgen in Noordwest-Europa.


ValuSect (Valuable Insects) is een project dat wordt gesubsideerd door Interreg Noordwest-Europa.

Website: https://www.nweurope.eu/valusect

Social accounts: @ValuSect (Twitter, Facebook and Linkedin)