Menu

ValuSect krijgt extra financiering om ook de sector van insecten als diervoeder te ondersteunen

Geschreven op 20 mei 2021.

Vanaf april 2021 ondersteunt het ValuSect-project, waarin het Innovatiesteunpunt partner is, niet alleen de ontwikkeling van activiteiten gericht op eetbare insecten, maar breidt het project zijn onderzoek en kennisoverdracht uit tot insecten als diervoeder. Eind 2021 zal een extra oproep voor vouchers gelanceerd worden die KMO's met activiteiten in de sector van insecten als diervoeder de kans biedt om ondersteuning te krijgen bij de ontwikkeling van hun bedrijf. 

Het ValuSect-project, dat in december 2019 van start is gegaan, heeft tot dusver gewerkt rond op insecten gebaseerde voedingsmiddelen, waarbij krekels, sprinkhanen en gele meelwormen zijn bestudeerd. In januari 2021 diende het consortium een voorstel in bij Interreg Noordwest-Europa als reactie op een oproep voor kapitalisatie, waarbij het een kans zag om de in het project verworven kennis over te dragen op de zeer veelbelovende sector van insecten als diervoeder. Het project zal ook de zwarte soldaatvlieg (Hermetia Illucens) in het als insectensoort opnemen vanwege het grote potentieel ervan voor de diervoedersector. 

Als onderdeel van deze uitbreiding zal ValuSect eind 2021 een vouchers call lanceren, waarbij voor een totaalbedrag van 300.000 euro aan diensten zal worden beschikbaar gesteld aan aanvragers die hun activiteiten  rond insecten als diervoeder verder willen ontwikkelen. KMO's zullen worden uitgenodigd om een aanvraag in te dienen voor diensten van ValuSect-partners ter waarde van 10.000, 20.000 of 40.000 euro. Dit bijvoorbeeld om de kweekomstandigheden van insecten, de samenstelling van insecten of de verwerking van substraat te optimaliseren. Er zullen 20 cases worden geselecteerd die in aanmerking komen voor ondersteuning.  

Om deze nieuwe focus mee vorm te geven, verwelkomt het consortium 3 nieuwe partners die beschikken over expertise en een groot netwerk in de sector van insecten als diervoeder: DGfZ, de Duitse vereniging voor dierlijke productie (Duitsland) als volwaardige partner; en de CCPA Groupe (Frankrijk) en The Belgian Feed Association (België) als geassocieerde partners. 

De wereldwijde markt voor insecten als diervoerder werd in 2020 geschat op 133 miljoen euro en zal naar verwachting groeien tot 736,7 miljoen euro tegen het einde van 2026. ValuSect kijkt er alvast naar uit om een constructieve bijdragete  leveren aan de kennisopbouw rond insecten als voeder.


Wat is ValuSect?

ValuSect is een project dat wordt gefinancierd door Interreg Noordwest-Europa. Het ValuSect consortium zal de duurzame productie- en verwerkingstechnieken van voeding op basis van insecten verbeteren en ontwikkelde kennis overdragen aan agro-voedingsbedrijven in Noordwest-Europa. Het Innovatiesteunpunt is partner is dit project.