
Eureka, ik heb het gevonden! Dat geweldige idee nu ook nog uitwerken, is niet evident. Het Innovatiesteunpunt kan je helpen om ideeën om te zetten in de realiteit. Onze consulenten hebben ruime ervaring opgebouwd in het begeleiden van bedrijven die stappen zetten op het vlak van innovatie. Of je nu vragen hebt over de strategie voor je bedrijf of over het energiemanagement, ideeën hebt voor technische innovaties of misschien wel iets heel nieuws in je achterhoofd hebt …
Persoonlijke coaching bij een wild idee
Varkenshouder Lieven Lafaut wilde met zijn bedrijf net iets meer doen. Hij droomde van een bijzondere stal.
" Ik wilde geen traditionele stal, maar een innovatief, diervriendelijk concept dat past in ons verhaal. Bij het Innovatiesteunpunt van Boerenbond kon ik terecht om allerlei ideeën te toetsen en bestaande concepten te bezoeken en te evalueren. Ik had grootse plannen en ben geregeld tegen de muur gebotst, maar na twee jaar was het stalconcept klaar. Ik wil dieren houden met veel aandacht voor hun welzijn en wil daarmee ook maatschappelijk iets betekenen."
Inspiratie uit binnen- en buitenland
Lieven deed veel inspiratie op in andere stallen, ook in het buitenland, maar zijn concept is uniek. Voor de bouw van de stal kreeg hij VLIF-steun. “Dat was nodig, want het was een zeer grote investering. Zonder VLIF-steun had ik de stap hoogstwaarschijnlijk niet gezet.”Misschien wel het opvallendst aan de nieuwe stal is de kijkgang voor passanten. Die gang heeft aan de ene zijde twee grote ramen. Door die ramen kunnen bezoekers binnenkijken in de varkensstal. Aan de andere kant van de gang geven informatiepanelen meer uitleg over hoe Lieven en zijn gezin hun bedrijf runnen. Niet alleen de kijkgang onderscheidt de nieuwe stal van Lieven van meer gangbare varkensstallen. “Ik koos voor een luchtige stal, met een lichtstraat die veel zonlicht binnenbrengt.
Ik had grootse plannen en ben geregeld tegen de muur gebotst, maar na twee jaar was het stalconcept klaar. Ik wil dieren houden met veel aandacht voor hun welzijn en wil daarmee ook maatschappelijk iets betekenen.
De varkens volgen dus het natuurlijk dag-en-nachtritme. Ik strooi de stallen in met zagemeel. Ze kunnen wroeten en scharrelen zoals in de natuur. Om de twee dagen strooi ik bij. De stallen blijven goed schoon. Doordat de varkens wroeten, duwen ze de mest naar achteren, waar die onder het rooster terechtkomt. Daar zit geen mestput, maar met een schuif duwen we de mest regelmatig aan de kant en slaan hem buiten de stal op.” De dieren hebben ook veel ruimte. De stal heeft vooraan een ontvangstruimte die uitkijkt over de stal. Lieven verhuurt deze zaal bijvoorbeeld als vergaderlocatie en organiseert er zelf proeverijen.
Stal als beursstand
“Ik sta weinig op beurzen, mijn stal fungeert als mijn beursstand. Ik zou het heel fijn vinden als veel boeren dit voorbeeld volgden. Zo’n kijkstal is echt een voordeel voor het imago van onze sector. Ook als je het niet ziet zitten om groepen te woord te staan, kan je op deze manier toch tonen hoe het er in de stal aan toegaat.” Toen ik de nieuwe stal bouwde, waren drie criteria voor mij essentieel: het welzijn van de dieren, het maatschappelijke aspect met de kijkgang en de rentabiliteit van mijn bedrijf. Want we moeten natuurlijk het sneetje ham op onze boterham kunnen verdienen.”
Benieuwd naar andere getuigenissen?
Op 13 februari stellen we je 10 innovatoren voor tijdens onze ambassadeursavond. Samen met hen hebben wij de laatste jaren gewerkt aan de realisatie van hun creatieve ideeën. We willen jou ook inspireren en op weg helpen. Schrijf je dus snel in en maak je keuze uit verschillende workshops: bio-omschakeling, dorpenbeleid starter, participatie bij dorpskernvernieuwing, actief burgerschap, windenergie, productontwikkeling en afzet, verbreding, projectsteun voor innovaties, lokale hernieuwbare energiegemeenschappen en ideecoach.