Menu

Wanda bouwt beestenwagen om tot luxeslaapkamer in het groen

Geschreven op 12 september 2019.
Sommige mensen gaan voor hun vakantie graag naar een luxehotel in een warm land. Anderen houden het liever eenvoudig en dichtbij.

Voor die laatste categorie bouwde Wanda Verdonck het Slaapboerke. In deze omgebouwde beestenwagen kunnen mensen slapen midden tussen landbouw en natuur, in de Antwerpse Kempen.

Wie geregeld het Dagboek leest op de laatste pagina van Boer&Tuinder weet zeker al wie Wanda Verdonck is. Deze jonge, enthousiaste melkveehoudster uit de Antwerpse Kempen weet van aanpakken. Wanda houdt niet alleen van haar job tussen de dieren, maar is ook erg sociaal en wil liefst zo veel mogelijk mensen dichter bij de landbouwsector brengen. Dat doet ze nu door hen er letterlijk middenin te zetten. Voor het Slaapboerke ging ze niet over een nacht ijs, maar bekeek ze aandachtig de mogelijkheden en beperkingen van logeren op het platteland.

“Wanneer je als ruraal ondernemer een overnachtingsformule wilt aanbieden, bots je al snel op de beperkingen van de huidige wetgeving. Voor een ondernemende boer lijken die vaak meer op bijna onmogelijke regels en overdreven administratie, maar daar wilde ik niet te lang bij stilstaan. Ik denk dat ik hier de beperkingen tot kansen heb kunnen ombuigen. Het is erg moeilijk om een nieuwbouw vergund te krijgen op een landbouwbedrijf. Dat hebben we opgelost door een onderdeel te hergebruiken dat nu al bij ons aanwezig is, namelijk een beestenwagen. Een vaste constructie plaatsen in waardevol agrarisch gebied is trouwens sowieso niet bespreekbaar. Daarom kozen we voor een overnachtingsmogelijkheid op wielen. Het is ook geen geheim dat het moeilijk is om consumenten dichter bij de landbouwsector te brengen. Dat lossen we hier eenvoudigweg op door hen er middenin te zetten: in de wei, tussen de koeien.”

Ik ben er al gauw enkele uurtjes mee bezig. Het gewone werk op ons landbouwbedrijf blijft natuurlijk ook niet liggen.

 

Het slaapboerke is een beestenwagen die op luxueuze wijze omgebouwd werd tot een unieke overnachtingsplek. “Die is verplaatsbaar, waardoor we kunnen voldoen aan de wetgeving. Maar nog veel leuker is dat we onze gasten daardoor telkens midden in de actie kunnen zetten. Is onze klaverweide opgesnoept? Dan verzetten we zowel de kudde als de wagen naar het volgende perceel. Het uitzicht op onze akkers en de vallei van de Aa is prachtig. We hebben een groot eikenhouten raam geplaatst, waardoor de gasten vanuit hun hemelbed kunnen genieten van het uitzicht op de dieren en het landschap.” Wanda was al langer aan het bekijken wat mogelijk was, maar pas vorig jaar werd het Slaapboerke echt een haalbare kaart: “Door een verandering in de wetgeving rond mobiele constructies kunnen we onze wagen nu 120 dagen plaatsen in plaats van 90, waardoor de formule plots financieel haalbaar werd.”

Kleine slaapplaats, groot werk

Wanda sprong met het Slaapboerke niet zomaar in het diepe. Ze toetste haar idee bij mensen uit haar doelgroep, was meedenker in het Beleverijproject, waar ze samen met andere land- en tuinbouwers nadacht over andere manieren om burgers de sector te laten beleven, én ze nam deel aan een inspiratietour van het Innovatiesteunpunt over logeren op de boerderij. Ook de gemeente en de dienst Toerisme Provincie Antwerpen werden gecontacteerd. Ze liet voor het Slaapboerke een hippe website ontwikkelen en beheert de bijbehorende Facebookpagina. Bij wijze van proef liet ze vriendinnen uit het Antwerpse komen overnachten. Die reacties ‘van de stad’ hebben haar geholpen om het project nog beter af te stemmen op de noden van haar gasten. Veel luxe blijkt niet nodig te zijn. “In de wagen is er geen elektriciteit en stromend water. Een klein lampje, een kaars en het licht van de sterren zorgen voor de sfeer. Er is ook een barbecue. Indien ze dat willen, kunnen gasten hoevevlees bestellen voor op de grill en een ontbijtmand voor de volgende ochtend. Zo kunnen ze letterlijk en figuurlijk proeven van het platteland.”

Dat lijkt eenvoudig, maar er kruipt toch meer tijd in dan Wanda vooraf ingeschat had: “Natuurlijk wil ik dat de wagen er perfect uitziet wanneer de gasten arriveren: bed netjes opgemaakt, perfect gepoetst, boodschappen gedaan voor eventuele maaltijden … Wanneer ze aankomen, doe ik elke keer toch weer iets extra’s om hen te verwennen. Ik ben toch al gauw enkele uurtjes bezig, terwijl het gewone werk op ons landbouwbedrijf natuurlijk ook niet blijft liggen.” Tom en Wanda runnen samen met Toms ouders een melkveebedrijf, met een akkerbouwtak in functie van het melkvee. Momenteel biedt dit al een voltijdse job voor deze vier personen. Het Slaapboerke vraagt bijkomend werk, maar Wanda haalt energie uit de positieve reacties van de bezoekers en hoopt er op termijn ook een mooi aanvullend inkomen uit te halen in de weliswaar al zeer drukke zomermaanden.

Ons nieuwe project brengt natuur en landbouw dichter bij elkaar

Nieuwe uitdaging

Het Slaapboerke is een goede test, want Wanda loopt rond met nog meer erg ambitieuze plannen. Dit voorjaar behaalde zij het postgraduaat ‘Omgaan met kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis’. Daar wil ze nu ook effectief iets mee gaan doen. Via de provincie verkreeg Wanda subsidies voor een omgevingskwaliteitproject: de bouw van een vakantieverblijf en educatief speelbos voor kinderen met autisme. “In zo’n speelbos staan geen kleurrijke schommels en glijbanen. De beleving gebeurt via natuurlijke spelelementen: een voelpad, een route met water… De provincie was zo enthousiast over ons project, omdat ze het innovatief vonden dat wij natuur en landbouw dichter bij elkaar brengen en omdat wij werken met een kansengroep.”

Het bos heeft Wanda al. Het vakantieverblijf moet er nog komen en dat is nog een groots project. “We bouwen een vakantiewoning met tien slaapkamers. In het weekend willen we die graag verhuren aan particulieren. De inkomsten die we daarmee genereren, moeten helpen om het door de week betaalbaar te houden voor scholen. Eigenlijk was het onze bedoeling om het huis helemaal zelf te bouwen, maar mijn echtgenoot Tom heeft dit voorjaar een zwaar ongeval gehad, dus dat is niet meer realistisch en we gaan de bouw uitbesteden. Dat is financieel een flinke streep door de rekening, maar we doen er alles aan om het project toch te laten slagen. Intussen is het Slaapboerke al een goede test om te kijken of het praktisch haalbaar is om mijn tijd te verdelen tussen het melkveebedrijf en de verbredingsactiviteiten.”

Meer weten:

www.slaapboerke.be


Dit artikel werd gepubliceerd in  Boer&Tuinder.  Voor het overnemen van artikelen en foto's uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.