Menu

Warm water dankzij de zon

Geschreven op 19 november 2020.
Sanutal levert ledenvoordeel bij investering in zonneboilers

Ga je weldra investeren in een zonneboiler, of denk je erover na? Dan kan je voortaan een beroep doen op een nieuw ledenvoordeel van Boerenbond. De energieconsulenten van het Innovatiesteunpunt zochten voor Boerenbondleden naar de beste prijs-kwaliteit die op de markt te vinden is. De aanbieders die ze selecteerden bieden installaties aan van hoge kwaliteit, voor een scherpe en eerlijke prijs. Een van die aanbieders is Sanutal uit Grobbendonk, dat al vele jaren ervaring heeft met zonneboilers voor grote en kleine verbruikers.

Zonneboilers hebben een gigantisch potentieel in de landbouw. Veel landbouwbedrijven hebben een zeer grote behoefte aan warm water, en hier kan een zonneboiler een enorme energiebesparing opleveren. “Sinds 2003 installeerden we in België al meer dan 10.000 zonneboilers”, vertelt Wim Persoons van Sanutal. “We richten ons niet op één markt, maar bieden diverse oplossingen aan, van kleine zonneboilers tot systemen met grote buffervaten. Tot enkele jaren geleden werden zonneboilers vooral in woningen geplaatst voor de opwarming van het sanitaire warm water, maar de laatste jaren duiken er steeds meer zonneboilerinstallaties op in grote collectieve systemen. Deze installaties vereisen natuurlijk een heel ander aanpak en expertise, en daar komt onze ervaring van pas. We zagen een grote evolutie wat betreft de opvolging van de systemen. Vroeger werd een zonneboiler geplaatst, om de twee of soms zelfs vijf jaar gebeurde er een onderhoud en dat was het. Nu wil de klant effectief weten of zijn systeem wel naar behoren werkt. Volkomen terecht uiteraard. Daarom bieden we de mogelijkheid om alles nauw op te volgen via een onlinesysteem. De klant kan dat zelf doen via zijn pc of smartphone, maar ook de installateur heeft toegang tot de gegevens. Als er problemen of onduidelijkheden zijn, kunnen we vanop afstand een eerste analyse doen. Indien nodig gaan we natuurlijk ter plaatse. Die opvolging stelt de klant gerust.”

Kim Geerts van de firma Aqua & Fire is ervaren installateur van deze systemen en partner van Sanutal voor onze leden. Hij beaamt: “We merken dat die onlineopvolging mensen vertrouwen geeft in het systeem. Vroeger waren klanten wel eens ongerust, want je zonneboiler staat daar, maar wat doet die dan precies? Werkt hij nog wel naar behoren? Via zo’n app heb je constant een zicht op het systeem. De opbrengst wordt getoond, zodat je weet dat het perfect werkt.”

Continu verbruik

“Een zonneboiler is interessant voor wie een constante warmwaterbehoefte heeft”, legt Wim uit. “Dat geldt overigens niet enkel voor het water op zich, maar bijvoorbeeld ook voor vloerverwarmingssystemen. Door voor een zonneboiler te kiezen, kan je heel interessante besparingen doen. Op landbouwbedrijven wordt vaak gewerkt met elektrische opwarming van water. De zonneboiler kan je dus enorm doen besparen op je elektriciteitsverbruik. Door rechtstreeks op sanitair te werken, heb je ook veel minder oppervlakte nodig dan bij pv-panelen die je gebruikt om stroom op te wekken, die je dan op hun beurt benut om water op te warmen. Ook niet onbelangrijk is dat er diverse subsidiemogelijkheden zijn voor zonneboilers: een subsidie van de netbeheerder, verhoogde investeringsaftrek en VLIF-steun tot 40%. Dat is dus zeer interessant. Door VLIF-steun aan te vragen voor je installatie, kan je ze al op enkele jaren terugverdienen. Het is echt wel hét moment om gebruik te maken van deze steunmechanismen, want we weten niet hoe lang ze nog beschikbaar zullen blijven. Trouwens, het is in veel gevallen ook mogelijk om de combinatie te maken met je huis. Door één oplossing te kiezen voor sanitair warm water in zowel de woning als het bedrijf, kan je er vaak meer voordeel uithalen. Want hoe meer uren je systeem draait, hoe goedkoper het relatief wordt. Net het omgekeerde van een verwarmingsketel dus.”

“Klanten kijken in eerste instantie naar de besparing en de terugverdientijd, maar het is ook een heel mooi ecologisch product”, vult Kim aan. “Het gaat veel verder dan enkel de hoeveelheid elektriciteit en het bijkomende bedrag dat je daarmee bespaart. Nu wordt water in veel bedrijven nog verwarmd met gas- of stookolieketels die dag na dag staan te pompen. Afhankelijk van de situatie moet een ketel met een zonneboiler 20 tot 50% van de tijd minder werken voor hetzelfde resultaat. De installatie gaat dus langer mee. Je boiler krijgt een veel langere vervangtermijn en zo bespaar je ook.”

Hoe werkt het?

Ben je lid van Boerenbond en heb je interesse in een zonneboiler, surf dan naar deze link en neem contact op met een aanbieder. Zo’n contact is volledig vrijblijvend. Wim Persoons: “Een van onze mensen zal je dan contacteren, informeren en hij doet een voorstel op basis van je behoefte. Voor Boerenbondleden zit in dat voorstel dat elke mogelijke vorm van controle, zoals drukbewaking en controle van de werking van de circulatiepomp, standaard mee wordt aangeboden. Is het niet mogelijk om internet tot bij de installatie te krijgen, dan kunnen we ook werken via een SD-kaart in de installatie, waarvan de gegevens dan worden uitgelezen.”

“Als er een overeenkomst is, zorg ik voor de installatie”, zegt Kim “We streven naar een levertermijn van zes à acht weken. De eigenlijke installatie verzorg ik samen met mijn team. Afhankelijk van de grootte kunnen we zo’n project afwerken op een week tijd. Het is niet gedaan als de installatie er staat. We verbinden ons ertoe om netjes op te volgen. Als er problemen zijn, helpen we ofwel vanop afstand, ofwel gaan we ter plaatse als dat nodig is. Een installatie moet gewoon goed werken. Er zijn niet zo veel bedrijven in ons land die grotere zonneboilers installeren; we durven ons hier echt wel ervaringsdeskundigen in noemen. Voor mij is de zonneboiler het mooiste product in de hernieuwbare energie, met de mooiste rendementen. Het is een uitdaging voor de installateur, maar als je de kneepjes van het vak kent, boek je zeer goede resultaten.”

Voor wie is een zonneboiler geschikt?

Een zonneboiler is interessant voor wie het hele jaar door een constant warmwaterverbruik heeft. Hoe hoger het dagelijks waterverbruik, hoe interessanter hij wordt. Heb je warm water nodig om voeder te maken, machines te reinigen of voor de klimaatregeling in de stallen, dan kan een zonneboiler een interessante oplossing zijn. Diverse steun- en subsidieprogramma’s kunnen de terugverdientijd nog aanzienlijk verkorten.

 

Dit artikel werd gepubliceerd in  Boer&Tuinder.  Voor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.