Menu

Wil je impact creëren? Doe het samen!

Geschreven op 17 december 2020.
Op 8 en 9 december organiseerden het Innovatiesteunpunt en ZLTO als vertegenwoordigers van het Interreg Food Heroes-project, samen met FoodWIN en het Vlaams Ketenplatform Voedselverlies Food Waste Fest 2.020.

Doel van het event was het aanpakken van voedselverspilling in de keten. Doelgroepen waren grootkeukens, lokale overheden, kleine initiatieven (changemakers) en de bedrijven aan de start van de keten – landbouwers en verwerkende bedrijven. 

Binnen het Food Heroes project lag de focus in Vlaanderen op het valoriseren van overschotten fruit en groenten bij landbouwbedrijven. In samenwerking met Flanders DC en Flanders’ FOOD zette het Innovatiesteunpunt een traject op waarin landbouwers samen met creatief ontwerpers voor een reststroom een nieuw, innovatief voedingsproduct bedachten.

In samenspraak met FoodWIN en het Vlaams Ketenplatform werd beslist om als drie Vlaamse partners samen te werken rond dit belangrijk thema. Samen konden we meer impact creëren dan apart: Food Waste Fest 2.020 was geboren.

Het werd een succes. Geen van de drie partijen had zo'n rijk evenement kunnen organiseren en op zichzelf zo veel mensen kunnen bereiken. 582 mensen hadden zich ingeschreven voor 2 (online) dagen met 9 lokale en internationale sprekers en 6 verschillende workshops. Ook het Innovatiesteunpunt bracht haar expertise.

Samenwerking helpt als je impact wilt maken. Maar het doet meer dan dat. Samenwerken tilt je door de lange weken van voorbereiding, want iedereen brengt zijn eigen unieke vaardigheden en ervaring in. En samen naar het eindresultaat kijken en zien hoe het zich ontvouwt, is zoveel beter dan in je eentje victorie kraaien.

Impact maken op voedselverspilling door samenwerking was het centrale thema van het evenement en kwam bijvoorbeeld mooi tot uiting in het sofagesprek met enVie en partners REO Veiling en Colruyt - tevens één van de winnende initiatieven in de Food Heroes Award.


Wil je het event herbekijken? Je kan alle presentaties en workshops hier apart bekijken.

Veel dank aan onze teamgenoten bij het Vlaams Ketenplatform en FoodWIN en verder aan iedereen die heeft bijgedragen!