Menu

Winnen met slechte kaarten

Geschreven op 20 oktober 2017.
Het kaartspel van het leven. Dat is het uitgangspunt van triatleet Marc Herremans wanneer hij een motivational speech geeft.
“Ik link altijd naar mijn eigen verhaal. Ik heb tegenslagen te verwerken gehad. Toch is mijn verhaal niet negatief. De hoofdboodschap is positivisme.”

 
In 2002 lag Marc Herremans op koers om de Iron Man in Hawaï te winnen, de zwaarste triatlonwedstrijd ter wereld. Het jaar voordien deed hij mee zonder voluit te gaan en toen werd hij zesde. Het jaar 2002 moest zijn jaar worden, maar tijdens een voorbereidende training kwam hij ten val. Het verdict was zwaar: een complete dwarslaesie, waardoor hij van borst tot tenen verlamd was. De beloftevolle triatleet zou in 2002 de Iron Man niet winnen. Nu zijn we vijftien jaar later en Marc Herremans is naast atleet ook ondernemer. Hij runt de stichting ‘To Walk Again’, maar ook een succesvol coaching- en trainingscenter. Als hij het heeft over tegenslagen overwinnen, spreekt hij dus uit eigen ervaring.
 
“Ik vergelijk het leven graag met een kaartspel. Vroeg of laat trekt iedereen een slechte kaart. Dat zie ik heel goed in de twee werelden waarin ik mij beweeg – de harde topsport, maar ook de verlamde kinderen, met wie we werken in mijn stichting. Ik heb het gevoel dat wij allemaal nogal vaak en veel naar boven kijken, naar wie meer heeft. Maar wanneer ik naar die kinderen kijk, denk ik dat wij het heus nog niet zo slecht hebben. Wij spelen met topkaarten in het kaartspel van het leven, dat merk ik elke dag.”
 

Infoavonden Uitzicht door inzicht: Schrijf je nu in!

   

Controleer wat je kan

Positivisme staat centraal in de levensfilosofie van Marc. “Je beseft pas hoe mooi het leven is, of hoe mooi de sport is, wanneer je uit een dal komt. Iemand die altijd wint, vindt dat bijna normaal. Iemand die door een heel moeilijke periode gegaan is en dan toch een overwinning te pakken heeft, geniet daar pas echt van.” Zo ook met Marc zelf. Na zijn ongeval wilde hij trainen om de Iron Man te winnen in de reeks voor mensen met een fysieke beperking. In die competitie strijd je met ongelijke wapens, want niet alle deelnemers hebben dezelfde beperking. Marc moest het bijvoorbeeld opnemen tegen sporters die nog wel hun buikspieren konden gebruiken. Maar door heel gefocust te blijven, slaagde hij er toch in om te winnen.

 
“Ik geloof in het gezegde ‘Only control the controllable.’ Probeer alleen te controleren, waar je vat op kunt hebben. Als je energie stopt in wat je toch niet kunt veranderen, levert dat alleen frustratie op. Laat het los! Richt je op dingen die je wel kunt veranderen. Focus daar op en stop daar je energie in. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn voedingsschema nog beter afgestemd op mijn doelen en ik heb ervoor gezorgd dat ik mentaal goed zat. Je moet uitgaan van je eigen sterkte. Niemand is onklopbaar, dus als je heel gericht werkt, kan je winnen. Die positieve focus is echt enorm belangrijk en zo kon ik de wedstrijd winnen in 2006.

 
Ik kan mij voorstellen dat het in de land- en tuinbouw net zo is. Er zijn factoren waarop je geen vat hebt. Denk maar aan het weer. Als je je daar boos over maakt, is dat negatieve energie. Daar bereik je niks mee. Maar wanneer je anticipeert en nadenkt over hoe je jezelf en je bedrijf kunt voorbereiden op de mogelijke scenario’s, creëer je een positieve sfeer, die uiteindelijk ook zal leiden tot een succesverhaal.”

Aan zijn eigen succesverhaal bouwt Marc overigens niet alleen. Hij heeft een team om zich heen verzameld. “Individuele sport bestaat niet. Je bent altijd met een team. Denk daarbij niet alleen aan de professionals die je begeleiden, maar ook aan de vrienden en familie die je steunen. Dat is trouwens zo voor elke ondernemer of bedrijfsleider. Zelfs al lijk je op het eerste gezicht je job in je eentje te doen, toch zijn de mensen rondom jou essentieel voor je slaagkansen. Op dat ‘team’ zal je altijd kunnen terugplooien, ook en vooral wanneer het wat minder goed gaat.”

Van sportman naar coach

‘185 Coaching Center’ in Wuustwezel is een hedendaags sport- en revalidatiecentrum, waar Marc Herremans sporters begeleidt, samen met onder andere een kinesist en een psycholoog. Het centrum richt zich op recreatieve sporters die zichzelf een doel stellen in hun hobby, zowel als professionele sportmensen. “Wij zitten hier sinds 2013”, vertelt Marc. “Maar eigenlijk begon het coachingverhaal al enkele jaren eerder, gewoon in mijn garage. Ik werd gecontacteerd door de vader van Kevin Pauwels, de veldrijder. Kevin was een toptalent, maar tegelijk ook een heel gesloten jongen. We begonnen samen te werken en pasten zijn training op allerlei vlakken aan, met succes. Na Kevin volgden er nog meer atleten en plots zat de garage vol. Ik droomde van een topconcept, met een veelzijdig team. Maar wat bleek? Er is veel concurrentie en die hebben een groter budget dan wij. Toen besloot ik om de concurrentie niet te zien als vijanden, maar als motivators.

 
We besloten om niet hetzelfde te doen: wij richten ons niet op massaproductie. We willen mensen waar voor hun geld geven en hen een warme thuis bieden, waar we ook focussen op andere aspecten dan het lichamelijke. We werken bewust met een kleiner team en zorgen ervoor dat de klanten zich goed in hun vel voelen. Onze sterkte zit natuurlijk in onze kennis, maar ook in het feit dat we een mens zien als een volwaardige persoon, met veel aspecten, niet alleen het sportieve. Voor een sporters is het belangrijk dat ze zich laten begeleiden op net die vlakken waar ze minder goed in zijn. Sommige sporters zijn bijvoorbeeld fysiek heel sterk zijn, maar mentaal broos. Andere trainen te veel, waardoor ze blessures krijgen. Die mensen hebben natuurlijk een kinesist nodig om te herstellen, maar ook begeleiding om hun training evenwichtig te organiseren.”

 

 Ik zie de concurrentie niet als vijanden maar als motivators

Focus op de essentie

 

In september opende in het ziekenhuis van Herentals het postrevalidatiecentrum REVAlution, de recentste realisatie van de stichting ‘To Walk Again. “Mensen met een dwarslaesie kunnen in dit centrum een aangepast trainingsprogramma volgen. Net als ‘185 Coaching Center’ is dit een project van na mijn ongeval. Als ik alleen gekeken had naar de slechte kaart die ik vijftien jaar geleden trok, zou ik niks verwezenlijkt hebben. Maar ik ben positief gebleven. Wat is het allerbelangrijkste dat wij hebben? Voor mij zijn dat vrienden en familie. Ik wil tijd spenderen met die mensen en om dat te doen heb ik een stabiele basis nodig, dus een goede job. Dat is altijd mijn uitgangspunt geweest. Door hard te werken heb ik nu die goede job. Mijn leven ging met ups en downs, maar intussen ben ik op de goede weg.”

 

INFORMATIE –

Kom luisteren naar het volledige verhaal van Marc Herremans op de infoavond rond ondernemerschap ‘Uitzicht door Inzicht’, op 13 november in Aalter en op 28 november in Tessenderlo.

Ik zie de concurrentie niet als vijanden maar als motivators