Menu

YOT gaat voor herwaardering van het kerkgebouw

Geschreven op 08 april 2020.
Over het gebruik van kerkgebouwen is er de laatste jaren veel te doen. Ook wij dragen met het project ‘kerk als dorpsknooppunt’ bij aan de praktijk en het inhoudelijk debat.

In Brugge is er YOT vzw, een labo voor levensbeschouwing en ruimte voor perspectief. Ze gaan op een inspirerende manier aan de slag in hun Heilige Magdalenakerk en vertrekken vanuit herwaardering in plaats van herbestemming.

Net als op vele andere plekken was de Heilige Magdalenakerk in Brugge op zoek naar een toekomst. YOT ontstond er in 2002 als experiment op het snijpunt van hedendaagse kunst, erfgoed en joods-christelijke traditie. Het doel was om de publieke en spirituele functie van de plek te herwaarderen. Vanuit een Christelijke traditie gingen ze aan de slag met thema’s die er vandaag toe doen: Wat is een zinvol leven? Hoe omgaan met lijden en dood? Wat biedt troost? Is geluk maakbaar? Wat helpt ons vooruit en wat niet?...

De afgelopen jaren werden tal van projecten, opleidingen, lezingen… gehouden en zag ‘Magda’s koffiebar’ het levenslicht. Tijdens de zomer van 2019 liep bijvoorbeeld het project ‘joie de vivre’, een tocht door levensvreugde, goesting, bulderlachen… Een tikkeltje eigenzinnig en buiten de lijntjes maar ook een ‘choix de vivre’.

Tal van experimenten, projecten en initiatieven later is YOT nog steeds een drijvende kracht achter de Heilige Magdalenakerk in Brugge en voor de buurt errond. Het gebouw is een ruimte voor spirituele oriëntering waar iedere voorbijganger, zinzoeker met welke overtuiging dan ook welkom is. YOT wil door zijn activiteiten blijvend beweging brengen in zingeving en spiritualiteit en komen tot verbinding.

Meer weten over YOT? www.yot.be