Menu

Kalender

Komende activiteiten

26 aug

Een eerste vereiste in het omschakelproces is
dat de geïnteresseerde landbouwer weet wat hem/haar te wachten staat. Tijdens
dit bedrijfsbezoek brengen we dit proces dan ook in beeld en luisteren we naar
de ervaringen van een melkveehouder die niet zo lang geleden omschakelde.

We zijn te gast bij Marc en Josiane Roex-Crutzen in Teuven. In combinatie met het melkveebedrijf baten Marx en Josiane een
ijssalon uit in het hartje van de toeristische Voerstreek. Marc besloot in 2017
om te schakelen naar bio en intensiever te gaan beweiden. Adviseur Pieter Van Rumst (Obs’Herbe) hielp hem daarbij en werkte een efficiënt beweidingschema uit. Tijdens
het bedrijfsbezoek zullen Marc en Pieter hier dieper op ingaan.

Locatie:
Voeren
2 sep

Ontstaan uit passie voor innovatie.
In de jaren 50 werden op deze site al zakken geproduceerd op
basis van polyethyleen. In 1982 nam Gaston Vanderlinden het
bedrijf over onder de naam Jemaco. In 1996 wordt Erik
Vanderlinden CEO en hij start in 1999 de eerste testen met
composteerbare kunststof. In 2004 werd van start gegaan met
de productie van composteerbare zakken en folies. Sinds 2012
werd beslist 100% te gaan voor bio-afbreekbare producten uit
hernieuwbare materialen. Het bedrijf veranderde haar naam
naar The Compost Bag Company. Vandaag zijn ze actief in 25
landen over 3 continenten.
CEO Erik Vanderlinden brengt ons persoonlijk zijn verhaal en
hoe passie voor innovatie hun dreef naar meer duurzaamheid.
Extra omzet met groenten - en fruitzakjes?
Composteerbare groenten- en fruitzakjes zien er uit als
traditionale PE zakjes. Ze zijn doorschijnend en vochtbestendig,
maar bovendien thuis composteerbaar of geschikt voor het
GFT-afval. Ze zijn vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen en
kunnen via de compostering terug naar de bodem. Nieuwe
zakjes worden geproduceerd uit reststromen via bioraffinage.
Een mooi voorbeeld van circulaire economie en een
opportuniteit voor meer duurzaamheid binnen de Korte Keten.
We gaan in op de voordelen versus de meerkost.

Programma
14.00 Onthaal
14.15 Bedrijfsvoorstelling door CEO Erik Vanderlinden
15.15 Vragenronde
15.45 Bedrijfsbezoek
16.30 Napraten met hapje & drankje

Locatie:
Herent
29 sep

Eén iets is zeker: je kan het niet alleen, een overname. Er
komt een heleboel op je af, er moet van alles geregeld worden. Gelukkig zijn er
heel wat mensen die je hier bij kunnen helpen. Maar daarnaast is ook het
uitwisselen van ervaringen met mensen in dezelfde situatie een grote meerwaarde
in het hele proces. Daarom organiseren we een lerend netwerk voor (potentiële)
overnemers. We starten met een ontmoetingsavond waarop we de doelstelling van
het lerend netwerk uitleggen, thema’s en sprekers suggereren en concrete
afspraken met jullie vastleggen. Heb je dus interesse, kom zeker eens horen en
wie weet bouw jij samen met gelijkgezinden een stevige basis en netwerk uit in
het kader van bedrijfsopvolging.

Locatie:
Roeselare
1 okt

Eén iets is zeker: je kan het niet alleen, een overname. Er
komt een heleboel op je af, er moet van alles geregeld worden. Gelukkig zijn er
heel wat mensen die je hier bij kunnen helpen. Maar daarnaast is ook het
uitwisselen van ervaringen met mensen in dezelfde situatie een grote meerwaarde
in het hele proces. Daarom organiseren we een lerend netwerk voor (potentiële)
overnemers. We starten met een ontmoetingsavond waarop we de doelstelling van
het lerend netwerk uitleggen, thema’s en sprekers suggereren en concrete
afspraken met jullie vastleggen. Heb je dus interesse, kom zeker eens horen en
wie weet bouw jij samen met gelijkgezinden een stevige basis en netwerk uit in
het kader van bedrijfsopvolging.

Locatie:
Herentals
5 okt

Een eerlijke bedrijfsopvolging, de kinderen gelijk
behandelen & nog een goede oude dag: de droom van alle ouders. Wat zijn de
mogelijkheden? Kom je inspireren en informeren. Op het einde van de avond
ontvang je ook onze hernieuwde brochure over dit thema (incl. het nieuw
erfrecht).

 

Locatie:
Oostmalle
7 okt

Een eerlijke bedrijfsopvolging, de kinderen gelijk
behandelen & nog een goede oude dag: de droom van alle ouders. Wat zijn de
mogelijkheden? Kom je inspireren en informeren. Op het einde van de avond
ontvang je ook onze hernieuwde brochure over dit thema (incl. het nieuw
erfrecht).

Locatie:
Oudenaarde
8 okt

Een eerlijke bedrijfsopvolging, de kinderen gelijk
behandelen & nog een goede oude dag: de droom van alle ouders. Wat zijn de
mogelijkheden? Kom je inspireren en informeren. Op het einde van de avond
ontvang je ook onze hernieuwde brochure over dit thema (incl. het nieuw
erfrecht).

Locatie:
Beringen
13 okt

Een eerlijke bedrijfsopvolging, de kinderen gelijk
behandelen & nog een goede oude dag: de droom van alle ouders. Wat zijn de
mogelijkheden? Kom je inspireren en informeren. Op het einde van de avond
ontvang je ook onze hernieuwde brochure over dit thema (incl. het nieuw
erfrecht).

Locatie:
Gits
27 okt

Bij de overdracht van het familiebedrijf duiken er
standaard heel wat vragen en onzekerheden op: “Wat komt er op ons af,
zowel voor ons als familie als voor het bedrijf? Waar moeten we rekening mee
houden? Welke stappen zijn er in zo’n opvolgingsproces? … ” Tijdens deze
inspiratieavond vormen jullie vragen & behoeften onze leidraad! 

Doelstellingen van dit infomoment:
- Weten hoe een familiale overdracht verloopt en welke elementen er meespelen.
- Leren hoe conflicten kunnen worden voorkomen en/of opgelost.
- Inzicht krijgen in de verschillende rollen in een familiebedrijf en de
invloed van rolonduidelijkheid & rolvermenging.
- Getraind worden in het communiceren tussen familieleden en het beter
betrekken van de andere familieleden in het traject.
- Een beeld kunnen vormen van de uitdagingen en vragen die bij de andere
familieleden spelen.

Locatie:
Gentbrugge
27 okt

Engageer je nu om strategisch na te denken over de heroriëntatie of opstart van je bedrijf. Grijp deze kans en maak je toekomstplannen concreet!

Locatie:
Mechelen
10 nov

Engageer je nu om strategisch na te denken
over de heroriëntatie of opstart van je bedrijf. Grijp deze kans en maak je
toekomstplannen concreet!

Locatie:
Mechelen
17 nov

De beslissing is (bijna) genomen: wat zijn nu de volgende stappen? Hoe begin je aan het eigenlijke proces van bedrijfsopvolging? Waarover moet je nadenken, waarmee moet je rekening houden en wat zijn de mogelijke valkuilen? In deze cursus krijg je een duidelijk overzicht. Deze cursus is voor overdragers en overnemers (samen). Dit is de opleiding waarbij de overdracht - nu of in de nabije toekomst - centraal staat.
Les 1 focust op visie en strategie, zowel
persoonlijke ambities als visie op het bedrijf.
Les 2 focust op het economisch-financiële luik bij de overname.
Les 3 focust op de verschillende uitbatingsvormen.
Les 4 focust zich op het familiaal vermogensrecht dat nader wordt toegelicht.
Les 5 focust zich op samenwerken tussen generaties.

Locatie:
Gentbrugge
24 nov

Engageer je nu om strategisch na te denken
over de heroriëntatie of opstart van je bedrijf. Grijp deze kans en maak je
toekomstplannen concreet!

Locatie:
Mechelen
15 dec

Engageer je nu om strategisch na te denken
over de heroriëntatie of opstart van je bedrijf. Grijp deze kans en maak je
toekomstplannen concreet!

Locatie:
Mechelen
22 dec

Engageer je nu om strategisch na te denken
over de heroriëntatie of opstart van je bedrijf. Grijp deze kans en maak je
toekomstplannen concreet!

Locatie:
Mechelen

Terugblik op voorbije activiteiten

14 mei

Innovatieconsulent Laurens Vandelannoote brengt de procedure en de voorwaarden van de call en de toepassingsmogelijkheden van middelgrote windturbines in de land- en tuinbouw.

Karolien Desmedt, milieuadviseur bij SBB, geeft je meer uitleg over de vergunning en de procedure  die moet je volgen om deze te krijgen. Ze bespreekt de volledige aanvraag en de belangrijkste aandachtspunten.

Locatie:
Leuven
3 mrt

Je overweegt de stap naar bio, maar twijfelt over het
kostenplaatje? Je wilt graag meer zicht op de bedrijfseconomische
cijfers van jouw melkveebedrijf als je de stap zou
zetten? Consulent Jan Halewyck (Boerenbond) maakt op
3 maart de vergelijking tussen gangbaar en bio, en toont waar
kansen en aandachtspunten liggen.

Locatie:
Voeren
13 feb

Heb je een idee of moet je innoveren? Het Innovatiesteunpunt geeft jou een duwtje in de rug. Volg onze inspiratiesessies en ontdek hoe andere landbouwers en dorpsbewoners dit aanpakten.
Op 13 februari stellen we je 10 innovatoren voor. Samen met hen hebben wij de laatste jaren gewerkt aan de realisatie van hun creatieve ideeën. We willen jou ook inspireren en op weg helpen.
 

Wie weet is jouw idee wel geschikt voor onze Innovatiecampagne! Kom je idee aftoetsen en win 5000€ en een begeleidingstraject!

Locatie:
Putte
13 feb

Heb je een idee of moet je innoveren? Het Innovatiesteunpunt geeft jou een duwtje in de rug. Volg onze inspiratiesessies en ontdek hoe andere landbouwers en dorpsbewoners dit aanpakten.
Op 13 februari stellen we je 10 innovatoren voor. Samen met hen hebben wij de laatste jaren gewerkt aan de realisatie van hun creatieve ideeën. We willen jou ook inspireren en op weg helpen.
 

Wie weet is jouw idee wel geschikt voor onze Innovatiecampagne! Kom je idee aftoetsen en win 5000€ en een begeleidingstraject!

Locatie:
Putte
16 dec

Programma

Emissiearme vloer - Groove vloer - V17 Agro

De Groove vloer is een dichte, rubberen sleufvloer die in
Vlaanderen 25% reductie haalt.

Emissiearme vloer - W3 en W5 - Cobefa

De W3 en W5 zijn twee betonvloeren die in Vlaanderen 25%
reductie halen.

Stalconcept - Kwatrijnstal - Consortium
De Kwatrijn is een innovatieve en energieneutrale melkveestal,
met een hoog dierenwelzijn, lage ammoniakemissies en een
goede inpassing in het landschap.
Inschrijven
Inschrijven

Locatie:
Leuven
30 okt

Uit onze voorstudie blijkt dat in Voeren en Haspengouw een aantal gangbare land- en tuinbouwbedrijven potentieel hebben om de stap naar bio te zetten. Ook de marktvraag naar biologische producten neemt jaarlijks toe. We willen die kansen grijpen, maar op een beredeneerde manier.
 
Tijdens deze startavond bekijken we daarom of bio een interessante toekomstpiste kan zijn voor jouw bedrijf. Tijdens deze eerste sessie staan we stil bij de structuur en evoluties van de biozuivelsector. Enkele performante bedrijven uit handel en verwerking lichten hun visie toe. Tenslotte laten we ook enkele biomelkveehouders uit de regio aan het woord. Waarom kozen zij voor bio?

Locatie:
Voeren
23 sep

Deze dag heeft een ochtend- en middagprogramma. Het ochtendprogramma vindt plaats bij vanRijsingeningredients waar u een rondleiding krijgt door de nieuwe productielocatie waarin groenten worden verwerkt tot sappen en vezels. Het middagprogramma vindt plaats bij Food Tech Brainport waar de verschillende projecten rondom verwaarding van plantaardige nevenstromen gepresenteerd worden.
Ochtendprogramma:
10.30 - 12.00 uur: Rondleiding door nieuwe productielocatie vanRijsingeningredients
12.00 - 13.00 uur: Lunch  bij Food Tech Brainport
Middagprogramma:
12.30 - 13.00 uur: Inloop bezoekers met koffie en thee
13.00 - 13.10 uur: Welkom door Marie Demarcke (Flanders Food) en Toine Hultermans (Food Tech Brainport)
13.10 - 13.45 uur: Presentatie door Toine Timmermans, directeur van stichting 'Samen tegen voedselverspilling'
13.45 - 16.45 uur: Rondgang langs diverse bedrijven die hun project presenteren rondom het tegengaan van voedselverspilling en het opbouwen van nieuwe businesscases. De rondgang is opgesplitst in drie thema's: fruitnevenstromen, fermenteren en nieuwe vezelrijke en/of eiwitrijke ingrediënten uit nevenstromen. Elk thema zal gestart worden met een korte introductie.
16.45 - 18.00 uur: Afsluiting en nagenieten van verrassende producten uit nevenstromen.

Locatie:
Helmond
15 mei

Van 13 tot 18 mei lanceert het Innovatiesteunpunt de ‘Week van het varken’ in het kader van het LIONS-project (Limburgs Agrarisch Ondernemerschap Stimuleren),

een project van Boerenbond en het Innovatiesteunpunt, mogelijk
gemaakt met de financiële steun van de provincie Limburg, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Dit project heeft als doel het ondernemerschap van de Limburgse landbouw te maximaliseren. Het ondersteunt en bevordert de verschillende landbouwsectoren, waaronder de varkenssector. Het gezonde en smaakvolle karakter van het varkensvlees staat
in de kijker. Daarnaast willen we ook de fierheid voor het vak vanuit de
producenten vooropstellen. Deze mensen gaan dagdagelijks met de dieren aan het
werk. Varkenshouders dragen dierenwelzijn en bioveiligheid hoog in het vaandel.

Gedurende deze week zetten we onze sector in
verschillende Limburgse kanalen in de kijker. 

Op woensdag 15 mei organiseren we een netwerkevenement ‘De
smaak van ons varken’ in de barenzaal in C-Mine te Genk. De avond bestaat uit een kort
academisch gedeelte rond de kwaliteit en de smaak van het varkensvlees.

-

‘Imago en promotie van ons varkensvlees’
Liedewij Verbist, Weber Shandwick voor VLAM

- ‘Smaak en kwaliteit van varkensvlees: proefresultaten’
Eline Kowalski, ILVO

- ‘Genetica en verbeterde smaak en kwaliteit van het varkensvlees’
Chris D’Hondt, VPF (Vlaamse pietrain fokkerij)

Daarna organiseren we een netwerkmoment waarbij producenten, vleesverwerkers,
toeleveringsbedrijven elkaar kunnen ontmoeten en elkaars producten kunnen leren
kennen.

Locatie:
Genk
14 mei

Food Innovation On Tour

Met Food Innovation On Tour bieden we je een intensieve,
praktische en concrete dagopleiding. O.b.v. enkele theoretische
en praktische technieken word je concreet aan het werk gezet
om marktopportuniteiten te ontdekken tijdens een busrit naar
het Verenigd Koninkrijk. Ter plaatse bezoeken we drie
winkelketens en een Korte Keten initiatief om inspiratie op te
doen voor jouw bedrijf. Op het einde van de dag neem je
concrete ideeën mee naar huis waarmee je verder aan de slag
kan. Samen met een innovatieconsulent helpen we je het
project realiseren op jouw tempo.

Doorheen de dag kom je zo in contact met collega ondernemers
om kruisbestuiving te maximaliseren. Vijf experten staan tijdens
de reis ter beschikking en helpen je persoonlijk vooruit met
creatieve oefeningen en kritische vragen. In een persoonlijk
onderhoud werken ze samen met jullie concrete ideeën uit tot
een uitvoerbaar project.

Locatie:
Lummen
7 mei

 
We zijn te gast op het biologisch bedrijf van Oscar en Claire Ghaye-Stasse. 5 jaar geleden beslisten ze om hun volledige bedrijf (105 ha) in één keer om te schakelen. Ze telen hoofdzakelijk granen, granenmengelingen, industriegroenten en verhuren jaarlijks percelen voor de teelt van aardappelen. Vorig jaar hebben ze geïnvesteerd in graanstockagesilo’s op het bedrijf en in een triage-installatie. In de teeltrotatie zitten er steeds enkele hectaren luzerne waarvan de oogst bijna volledig gecomposteerd wordt om het organische stofniveau van andere percelen op te krikken.

Biobedrijfsadviseur Lieven Delanote (Inagro – Afdeling biologische productie) zal dit bedrijfsbezoek mee begeleiden. Met praktijkgerichte informatie geeft hij enkele principes mee om je akkerbouwbedrijf om te schakelen naar de biologische productiemethode.

Locatie:
Tourinnes-La-Grosse