Menu
Andere

Mobipunt, buurtpunt, dorpspunt... What's in a name?

Overal in Europa duiken er ‘punten’ op. Referenties uit de Europese plattelandsontwikkelingsdatabase tonen een grote variatie, zowel in de verschijnings- als in de beheersvorm.

Andere

Wie begint?

Wie acties en projecten in dorpen en buurten bestudeert, merkt vlug dat er meestal één persoon is die ‘er mee begonnen is’. Deze mensen zijn meestal bescheiden dus het vraagt wel wat 'doorgevraag' voor dit naar bovenkomt.

Terugblik op een activiteit

Geslaagde, eerste ambassadeursavond

Op 13 februari mochten we 80 geïnteresseerde land- en tuinbouwers en dorpsbewoners verwelkomen op onze allereerste ambassadeursavond bij Primato.

Plattelandstip

Mislukken is ook bijleren

Oeverloze discussies, lange analyses en onderzoeken, weken en maanden conceptontwikkeling… en dan de langverwachte realisatie. Velen van ons komt dit heel bekend voor. Maar, soms moet je gewoon in het bad springen en doen!

Andere

De ervaringen van Tinne Rombouts in project 'Meerle, ons Dorp'

In een interview vertelt ze over haar ervaringen met het project ‘Meerle, ons Dorp’. Dit was een inspraaktraject voor de dorpskernvernieuwing van Meerle.

Andere

Een project schrijven … dat doe je zo!

Wil jouw gemeente, buurtcomité of vereniging experimenteren met een nieuw concept? Broeden jullie op plannen om de uitdagingen binnen jullie dorp op een andere manier aan te pakken?

Plattelandstip

Hoera aan de grijze muis!

Onze samenleving wordt hoe langer hoe meer opgedeeld in kampen. Omgaan met dat wij - zij denken is een hele opgave. Want welke positie nemen we in in de maatschappij?

Andere

Cocreatie en coproductie

Begrippen uit de wereld van de burgerparticipatie duiden op de doorgedreven samenwerking tussen gebruikers en de overheid. Woorden met co-, van het Latijnse woord ‘cum’ (samen, met) zijn trendy.

Terugblik op een activiteit

Veerkrachtstrategie voor Heist-Goor

Met een gezellige winterse nieuwjaarsreceptie sloten de provincie Antwerpen, gemeente Heist-op-den-Berg en het Innovatiesteunpunt de eerste fase van het traject Veerkrachtige Dorpen af in Heist-Goor.

Terugblik op een activiteit

Inwoners Ravels maken kennis met nieuw participatietraject

Ongeveer 150 inwoners maakten op 21 januari kennis met het participatietraject rond de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Ravels.

Andere

Kom kijken, leren, innoveren en kennismaken met onze ambassadeurs!

Heb je een idee of moet je innoveren? Het Innovatiesteunpunt geeft jou een duwtje in de rug. Volg onze inspiratiesessies en ontdek hoe we dit in verschillende dorpen aanpakten.

Andere

Thuis in je smartphone en je buurt

Thuis op een ander? Voor socioloog Ray Oldenburg is dat de kern van wat hij ‘third places’ noemt. Dit zijn plekken tussen je thuis en je werk waar mensen hun tijd spenderen.