Menu

CropExplore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is het CropExplore project?

In het project CropExplore gaat  Flanders' Food op exploratie naar alternatieve grondstoffen voor toepassingen in de voedingssector. Hiermee willen zij een antwoord bieden aan de steeds groter wordende vraag van de maatschappij naar rijkere voedingsstoffen, nieuwe smaken, authenticiteit en duurzaamheid. 

Samen met de voedingsbedrijven die deelnemen aan CropExplore stelde Flanders’ Food een lijst op met teelten waarin de bedrijven interesse tonen. Vaak zijn het ingrediënten die zij vandaag al gebruiken, maar die ze liever lokaal zouden willen inkopen om zo tot een duurzamer product van topkwaliteit te komen.  

 

Onze taak binnen het CropExplore project: 

In onderaanneming van het CropExplore project gaan wij op zoek naar land- en tuinbouwers die interesse tonen in de teelten uit deze lijst uit het CropExplore project. Deze teelten zijn vaak nog onbekend bij de landbouwers. Het Innovatiesteunpunt wil zoveel mogelijk land- en tuinbouwers inspireren en informeren over de mogelijkheden van deze nieuwe teelten.  

Met de geïnteresseerde land- en tuinbouwers gaan we verder met een innovatietrajectbegeleiding en een uitgebreid lerend netwerk. Dit met als doel hen te helpen starten met deze nieuwe teelten en de resultaten van het CropExplore project te valoriseren in de sector. Mogelijks proberen we er ook enkele vervolgtrajecten te initiëren. 

 

Hoe gaan we te werk? 

We gaan actief op zoek naar geïnteresseerde land- en tuinbouwers aan de hand van 2 webinars. Op deze webinars wordt een selectie van interessante teelten voorgesteld en gaan we op zoek naar de eerste vragen vanuit de land- en tuinbouwsector. Deze vragen vormen de basis van het vervolgtraject waarbij de geïnteresseerden verder begeleid worden om van start te gaan met de teelten waarin ze interesse toonden. Beginnen met een nieuwe teelt vraagt immers een goede voorbereiding

 


   

 

Gerelateerde artikels

Terugblik op activiteit

Terugblik lerend netwerk 'nieuwe teelten'

Woensdag 17 maart vond de start van ons lerend netwerk rond nieuwe teelten plaats. 27 geëngageerde deelnemers namen digitaal deel.

Ondernemerstips

Samen op zoek gaan

De vraag is altijd: wie begint? De teler of de verwerker?

Publicaties

"Het moeilijkst bij een nieuwe teelt is de afzet"

Leo Henckens produceert en verwerkt yacon. Hij ging op zoek naar mogelijkheden voor verwerking en afzet van deze in onze gebieden nieuwe teelt.

Ondernemersverhalen

Bonen zijn hip!

Niet enkel omdat ze mooi ogen in tal van kleurrijke jasjes, maar ook dankzij hun hoog eiwitgehalte. Casibeans is een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in wereldwijde handel van peulvruchten.

Andere

Lerend netwerk 'CropExplore' 17/03

In deze eerste sessie van het lerend netwerk binnen het project CropExplore komen landbouwers en verwerkende bedrijven samen aan tafel om informatie en interesse uit te wisselen over de afzetmarkt van nieuwe teelten.

Ondernemersverhalen

Equinox: Meat the Champion!

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere

Wat wil de consument in 2021?

Vind opportuniteiten in trends

Ondernemersverhalen

Ontdek 'Belcampi'

Om de Belgische landbouwers een graantje te laten meepikken van het succesverhaal van pasta, zijn de oprichters van Belcampi op zoek gegaan naar mogelijkheden van durumtarwe, een nieuwe teelt op onze gronden die inspeelt op de huidige voedingstrends. Met resultaat!

Ondernemersverhalen

Ontdek 'Yacon' uit Kinrooi

Een lekkere knol met goede structuur, veel mogelijkheden en bovendien gezond? Maak kennis met Yacon, een nieuwe teelt die inspeelt op de huidige voedingstrends!