Menu

Dorp Dynamiek

Ieder dorp heeft haar eigenheid, accenten en prioriteiten. Er kan een visie leven bij gemeenten, maar deze moet matchen met de interesses en belangen die lokaal leven bij de bewoners en het middenveld. In Dorp Dynamiek werden de voorbije 2,5 jaar de krachten gebundeld om het dorpenbeleid in de provincie Oost-Vlaanderen vorm te geven. Vormingen, netwerkmomenten en begeleidingsprocessen leidden tot mooie realisaties en inzichten. Deze werden gebundeld in een eindrapport en starterpakketten. Sleutelwoorden hierbij zijn participatie, maatwerk en sociale cohesie.

Partners in het LEADER-project

Landelijke Gilden, Innovatiesteunpunt, De Provincie Oost-Vlaanderen, Plattelandscentrum Meetjesland en Avansa Vlaamse Ardennen-Dender werkten samen aan de twee LEADER-projecten ‘Samen dorpen toekomst geven’ in het Meetjesland en ‘Vandaag werken aan de dorpen van morgen’ in de Vlaamse Ardennen. Beide projecten werden gebundeld tot het gezamenlijke initiatief ‘Dorp Dynamiek’. Dit initiatief versterkt vanuit verschillende invalshoeken het beleid rond dorpen.

Verschillende trajecten zetten in op participatie, maatwerk en sociale cohesie

In het project werd ingespeeld op de verschillende uitdagingen die spelen in dorpen:

•             Landelijke Gilden stimuleerde actief burgerschap. Ze doorliepen een intensief en cocreatief denktraject  met inwoners van 5 dorpen en realiseerden met de dorpsbewoners concrete acties voor en in het dorp. 

•             De Provincie riep lokale besturen en inwoners op om in te zetten op de verbinding dorp-landschap en zo nieuwe ontmoetingskansen te creëren.

•             Het Plattelandscentrum Meetjesland ontwikkelde en testte een stappenplan om adviesraden te betrekken bij de uitwerking van een lokaal participatiebeleid.

•             Avansa Vlaamse Ardennen-Dender ging aan de slag met nieuwe inwoners en mensen die al langer in een buurt wonen met als doel te werken aan verbinding en sociale cohesie. 

Ga zelf aan de slag in jouw dorp

Wil je zelf aan de slag in je dorp? Ben je een dorpsbewoner, organisatie of lokaal bestuur? Laat je inspireren door de doorlopen acties van Landelijke Gilden op www.innovatiesteunpunt.be/dorpdynamiek   en  ontdek het algemene eindrapport en de starterspakketten over de deeltrajecten op www.oost-vlaanderen.be/dorp-dynamiek.

De uitvoering is in handen van InnovatiesteunpuntLandelijke gildenAvansa Vlaamse Ardennen-DenderPlattelandscentrum en Provincie Oost-Vlaanderen. Het project krijgt financiële steun van Europa, Vlaanderen en Provincie Oost-Vlaanderen.

Gerelateerde artikels

Andere

Verkeersveilig Watervliet

Een verkeersveilig Watervliet….. Dit idee kwam voort uit het participatietraject Dorp Dynamiek dat startte eind 2019 in Watervliet.

Terugblik op een activiteit

Groen en verkeersveilig Watervliet!

Dorp Dynamiek zette het traject voort in Watervliet. De inwoners kregen er de kans om onder begeleiding van het Innovatiesteunpunt en Landelijke Gilden aan hun dorp te werken.

Terugblik op een activiteit

De warmste zomer in Kruishoutem

Corona... De één noemt het een crisis, de ander een sociale dooddoener. En toch kan het ook als een opportuniteit bekeken worden!

Terugblik op een activiteit

Digitale dynamiek in Kluizen

Het project Dorp Dynamiek zet zijn dorpentour verder en kwam begin dit jaar aan in Kluizen. De inwoners kregen er de kans om onder begeleiding van het Innovatiesteunpunt en Landelijke Gilden aan hun dorp te werken.

Plattelandstip

Webinarreeks 'Kennisdeelmarkt: van idee tot realisatie'

Je hebt een idee voor je dorp en wil dit samen met je buurt uitwerken? Dorp Dynamiek helpt je op weg!

Andere

Al eens op date geweest met je buur?

Leer je buren na de coronacrisis beter kennen met een speeddate en bedenk samen leuke initiatieven voor je buurt!

Terugblik op een activiteit

Paulatem zet dorp in vuur en vlam

De bewoners van Paulatem, een dorp van Zwalm, konden de voorbije maanden deelnemen aan een participatietraject van Dorp Dynamiek, een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen, Landelijke Gilden, Innovatiesteunpunt en Vorming Plus.

Andere

Dorp Dynamiek strijkt neer in Kruishoutem

Wat zou jij veranderen in jouw dorp?

Andere

Ronde tafel: adviesraden en lokaal participatiebeleid in gemeenten

Voor alle voorzitters van adviesraden, ambtenaren en schepenen uit het Meetjesland die betrokken zijn bij adviesraden.

Terugblik op een activiteit

Dynamisch Watervliet uit de startblokken!

De komende maanden werken we volop aan een dynamisch Watervliet!

Terugblik op een activiteit

Dorp Dynamiek Paulatem loopt op z'n einde

Voor de inwoners van Paulatem zit het participatietraject er bijna op.