Menu

Veerkrachtige dorpen

Samen werken aan het versterken van de veerkracht van de kerkdorpen: Booischot, Heist-Goor, Schriek, Groot-Vorst en Essen gaan samen met Innovatiesteunpunt, RURANT en de Provincie Antwerpen de uitdaging aan!

Dorpen krijgen te maken met allerlei veranderingen: winkels verdwijnen, vergrijzing, hoge verkeersdruk, lage bereikbaarheid, leegstand, …. Een veerkrachtig dorp kan goed omgaan met deze veranderingen, daarom werken we in dit project samen aan het vergroten van de veerkracht van het dorp. 

Eerst kijken we wat het dorp al in huis heeft: welke uitdagingen spelen er, wat zijn de sterktes, wie woont of werkt er in het dorp, wat is het lokale DNA?
Vervolgens wordt er door burgers en gemeente samen nagedacht over een gedragen, integrale en gefundeerde ontwikkelingsvisie voor het dorp. Maar: het blijft niet bij een visie, als ‘quickwin’ worden een aantal burgerinitiatieven meteen werkelijkheid.

Naast het lokale resultaat dat geboekt wordt, zorgt dit project voor een analysemethode en visuele participatiemethodiek die ook in andere dorpen toegepast kan worden. De kennis en ervaring die wordt opgebouwd wordt gedeeld met gemeenten, organisaties en andere geïnteresseerden, o.a. op een studiedag.

Dit project is een opstap naar veerkrachtige dorpen in heel de provincie Antwerpen: de methodiekontwikkeling geeft ons de instrumenten, de lokale trajecten de praktijkervaring. Met die opgedane kennis kunnen we aan de slag in andere dorpen, want: samen maken we de dorpen sterk!

Innovatiesteunpunt vzw begeleidt de trajecten in Booischot, Heist Goor en Schriek.

 

Gerelateerde artikels

Andere

Veerkrachtige dorpen on air!

Jelle Cleymans gaat op bezoek in 6 veerkrachtige dorpen en leerde vandaag meer over Schriek!

Andere

Methodiekenkoffer Veerkrachtige Dorpen

De afgelopen jaren werkten we samen met de Provincie Antwerpen, RURANT en de gemeenten Heist-op-den-Berg, Laakdal en Essen aan het PDPO project Veerkrachtige dorpen

Dorpsverhaal

De getuigenis van Tessy Gorris in Veerkrachtige Dorpen

Tessy Gorris is Ruimtelijk Planner bij de gemeente Heist-op-den-Berg. We werkten samen met haar aan het participatietraject Veerkrachtige Dorpen in Booischot, Schriek en Heist-Goor.

Ondernemersverhalen

Vlaamse hoptelers op kruissnelheid

Met de hop van ’t Hoppecruyt in Proven, bij Poperinge, worden de beste bieren ter wereld – Belgische, natuurlijk – gebrouwd en dan is alleen de beste hop goed genoeg.

Terugblik op een activiteit

Veerkrachtstrategie voor Heist-Goor

Met een gezellige winterse nieuwjaarsreceptie sloten de provincie Antwerpen, gemeente Heist-op-den-Berg en het Innovatiesteunpunt de eerste fase van het traject Veerkrachtige Dorpen af in Heist-Goor.

Terugblik op een activiteit

We spelen een spel vanavond: Levensweg, editie Heist-Goor!

De inwoners van Heist-Goor bepaalden zelf de koers van hun dorp!

Terugblik op een activiteit

Een dorpenbeleid voor Heist-Goor

Ongeveer 40 inwoners van Heist-Goor maakten kennis met Veerkrachtige dorpen!

Terugblik op een activiteit

Kunstwerk en wandeling geven nieuwe dynamiek aan Schriek!

De inwoners van Schriek, een kerkdorp van Heist-op-den-Berg, konden de voorbije maanden deelnemen aan het participatietraject ‘Veerkrachtige Dorpen’.

Publicaties

Veerkrachtig Schriek 2030: Inwonersvisie en actieplan

Ontdek Veerkrachtig Schriek 2030!

Plattelandstip

Een participatieproces is als een marathon

Tessy Gorris over haar ervaringen met het participatieproces in Veerkrachtige dorpen.

Terugblik op een activiteit

Schriek kiest voor wandelen en kunst

Tijdens de vierde en laatste werksessie in Schriek gingen de bewoners opnieuw enthousiast aan de slag met een druk pr

Terugblik op een activiteit

Terugblik: op bezoek bij drie atypische kerkgebouwen

Bewoners van Sint Jozef Rijkevorsel en Braken (Wuustwezel) stapten de bus op voor drie inspirerende verhalen.