Menu

Actieve dorpen

Ongeveer 52% Vlamingen woont in een dorp. Hoewel dorpen voor heel wat uitdagingen staan, zijn stadsvernieuwingsprojecten veel meer een dagdagelijkse praktijk dan hun dorps gelijke. Het Innovatiesteunpunt erkent deze realiteit en stimuleert, inspireert en begeleidt gemeentebesturen, verenigingen en bewonersgroepen om iets voor hun dorp of buurt te doen.

We helpen om een toekomstvisie uit te bouwen voor dorpen, integraal en dus over verschillende beleidsdomeinen heen. Hoe willen we dat ons dorp er uit ziet in de toekomst? Welke voorzieningen zijn er nodig? Hoe willen we samenleven in ons dorp?… Participatie en co-creatie staat hierbij centraal.

Een levendig dorp is dus een verhaal van bestuur en burger. Denkprocessen kunnen een dynamiek op gang brengen bij bewoners, verenigingen en handelaars. Ze kunnen vaak zelf behoeften creatief invullen en verantwoordelijkheid opnemen voor hun dorp. Hierdoor blijven en worden dorpen ook opnieuw ‘Actieve dorpen’.

Wil je meer weten over dorpenbeleid, bezoek dan de website www.dorpenbeleid.be, een initiatief van Landelijke Gilden.

Volg het innovatietraject

Andere

Winnaars fietsenquête Mobilab Limburg nemen prijs in ontvangst

Twee Peltenaren mochten zopas een mooie prijs in ontvangst nemen van het project Mobilab. Karsten De Graaf won een fiets-GPS en Rudi Loenders een fietstas.

Andere

De getuigenis van Josée Ceyssens in Dorpen in 't Kwadraat - Neerrepen

Josée Ceyssens is één van de bewoners die met vol enthousiasme deelnam aan het participatietraject "Dorpen in 't kwadraat" in Neerrepen. Zij deelt haar ervaringen uit het project.

Andere

Van burgerinitiatief tot (energie)coöperatie

In Vlaanderen beweegt er heel wat. Veel burgers vinden dat het beleid en de markt te traag inspelen op veranderingen. Voor hen gaat de energietransitie te traag. Daarom nemen ze het heft in eigen handen.

Dorpsverhaal

De getuigenis van Tessy Gorris in Veerkrachtige Dorpen

Tessy Gorris is Ruimtelijk Planner bij de gemeente Heist-op-den-Berg. We werkten samen met haar aan het participatietraject Veerkrachtige Dorpen in Booischot, Schriek en Heist-Goor.

Andere

AHA - planten kunnen met mekaar communiceren!

Wij, mensen, worden nu al, net als deze planten, uitgedaagd om anders informatie met elkaar te gaan delen.

Andere

De maker in ons: Zeg het met Lego!

Het programma "Legomasters" blijkt een boost te geven aan de Legoverkoop. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen gaan aan de slag met een schaalmodel van de Taj Mahal of het vrijheidsbeeld.

Andere

Innovatie en ‘bottom-up’, succesnummers in LEADER

Sinds het ontstaan van de EU kennen we een top-down beleid. Europese burgers voeren de opgelegde regels uit.

Plattelandstip

Moedig participanten aan elkaar te corrigeren!

Een goede sfeer en een duidelijk kader zijn vaak essentieel in participatietrajecten. Maar ook het vertrouwen binnen een groep participanten is van goudwaarde.

Andere

Valse vriend of saboteur? Weerstand omarmen doe je zo!

Wie streeft naar verandering komt op zijn weg weerstand tegen. Wat voor de één een goed idee is, is voor een ander meteen slecht.

Plattelandstip

Grijp deze kans en word een slim dorp!

17 dorpen maken kans op begeleiding en technische ondersteuning. Dien snel je kandidatuur in!

Plattelandstip

Geldinzameling 2.0

Een geldinzamelingsactie (ook wel crowdfunding genoemd) is van alle tijden!

Plattelandstip

Burgerparticipatie: to do or not to do?

Burgerparticipatie kan een belangrijke meerwaarde bieden.