Menu

Landbouw 2040

Onze 20ste verjaardag vieren we niet met taart en met terugblikken. Dat zou net niet innovatief genoeg zijn. We willen graag vooruit, want de komende jaren zal onze samenleving veranderen en er heel anders gaan uitzien. Een toekomst die vol uitdagingen zal zitten. En innovaties zullen nodig zijn om de landbouwer van de toekomst te maken.

Ruimte voor innovatie

We plaatsen het hele jaar in het teken van ruimte voor innovatie. Ruimte maken in je hoofd, op je bedrijf. Wie wil innoveren moet naar de ruimte kijken die rond hem ligt, de kansen spotten en erop inspelen. Het lijkt logisch, maar vaak focussen we op de dagelijkse problemen zonder verder te kijken.

#landbouw2040

Met de reeks #landbouw2040 willen we je dan ook inspireren. Door je te helpen kijken naar de ruimtes op en rond je bedrijf. Met goede voorbeelden uit binnen- en buitenland en een duidelijk overzicht van waarvoor je bij de innovatieconsulenten terechtkan. Zij gaan dagelijks op pad en helpen bedrijven en dorpen in hun zoektocht naar alternatieven om boeiende uitdagingen het hoofd te bieden én om kansen optimaal te grijpen.

We plaatsen hier regelmatig nieuwe artikels: 

Volg het innovatietraject

Andere

#landbouw2040: Kunnen we binnenkort onze gewassen programmeren? (deel 4)

CRISPR-Cas, het programmeren van DNA. Het is allang geen sciencefiction meer. Maar wat kan nu precies wel en niet, en wat mag op dit moment? Isabel Roldán-Ruiz is wetenschappelijk directeur bij de eenheid Plant van ILVO en professor aan UGent. Ruben Vanholme is onderzoeker aan het VIB en aan UGent. Zij gingen over dit thema in gesprek met Kristof Severijns van het Innovatiesteunpunt.

Ondernemerstips

Hoogtechnologische oplossingen: de mogelijkheden spreken tot de verbeelding

Artificiële intelligentie (AI) wint de laatste jaren enorm aan populariteit omdat het bereikbaarder is dan ooit.

Andere

#landbouw2040: De techniek staat niet stil (deel 2)

Artificiële intelligentie (AI). Is het sciencefiction of is het de harde realiteit? Is het iets voor multinationals of kunnen ook doorsnee land- en tuinbouwers er in de toekomst mee aan de slag? Jonathan Berte is CEO van het bedrijf Robovision, een bedrijf dat een platform voor AI ontwikkelt. Hij ging in gesprek met Kristof Severijns van het Innovatiesteunpunt.

Andere

#landbouw2040: Samenwerken met Jan en alleman? (deel 1)

Samenwerking als verzekering voor de toekomst. Het klinkt eenvoudig, maar het is het allerminst. Fleur Marchand, coördinator van de eenheid Landbouw&Maatschappij bij het ILVO, ging in gesprek met Anne-Marie Vangeenberghe van het Innovatiesteunpunt.

Publicaties

Podcast #2040, 4 experten geven hun visie

Het Innovatiesteunpunt bestaat 20 jaar. Liever dan terug te blikken, kijken we vooruit.

Ondernemerstips

#landbouw2040: Over veranderingen en trends

Wie vandaag afstudeert zit in 2040 nog niet in de helft van zijn of haar professionele loopbaan

Ondernemerstips

#landbouw2040: De burgers als nieuwe spelers op de productiemarkt

Wie vandaag afstudeert zit in 2040 nog niet in de helft van zijn of haar professionele loopbaan. Niemand heeft een glazen bol maar, los van corona, business as usual zal het zeker niet zijn.