Menu

Toekomstgericht ondernemen

Elke ondernemer heeft voor ogen om van zijn bedrijf een succes te maken en tracht ervoor te zorgen dat ook de volgende generatie het familiebedrijf verder kan zetten. Vandaag wordt echter ook van land- en tuinbouwers meer gevraagd dan enkele een goede boer of tuinder te zijn. Er is een waaier aan vaardigheden, kennis en attitude bijgekomen waarover de land- of tuinbouwer van de toekomst dient te beschikken.

Het Innovatiesteunpunt wil land- en tuinbouwers ondersteunen om zich die vaardigheden, kennis en attitude eigen te maken. Zo focussen we doorheen alles wat we doen op het belang van het hebben van een duidelijke bedrijfsvisie. Een ondernemer moet goed voor ogen hebben waar hij of zij met het bedrijf naar toe wilt. Wat wil hij of zij wel en niet bereiken?

Daarnaast wil het Innovatiesteunpunt land- en tuinbouwers versterken op vlak van hun managementvaardigheden. Daarom zetten we in op een waaier van thema’s, zoals het versterken van het financieel inzicht, het uitdenken van logistieke en operationele optimalisaties, het opzetten van samenwerkingsverbanden, het ontwikkelen van een thuisverkoop, het omschakelen naar bio, enz.

Het Innovatiesteunpunt wil ervoor zorgen dat bedrijfsleiders in land- en tuinbouw gewapend zijn om hun bedrijf met een duidelijke visie voor ogen te leiden en te sturen.

Eerder verschenen artikels

Publicaties

Je biobedrijfsvoering versterken: al nagedacht over samenwerking?

Bereik je een nieuw sleutelmoment maar weet niet goed hoe je dat rond moet krijgen? Gebruik het stappenplan als leidraad.

Terugblik op activiteit

Landbouwers uit de Groene Rand vinden grote afzetmarkt in hoofdstad

Brussel is een belangrijke nieuwe afzetmarkt voor land- en tuinbouwers die hun producten zelf w

Terugblik op activiteit

Biologische ruwvoeders telen, hoe pak ik dat aan?

Half juni organiseerden we binnen het project ‘Bioclusters’ een webinar rond biologische ruwvoederwinning op melkveebedrijven. Biobedrijfsadviseur Wim Govaerts deelde enkele tips voor een gevarieerd teeltplan, in functie van een evenwichtig rantsoen met voldoende energie en eiwit.

Ondernemerstips

Gezocht: plattelandsondernemer die op idee broedt.

Deel jouw idee met ons tijdens Schatten op het platteland op woensdag 9 september in Geel

Publicaties

Podcast #2040, 4 experten geven hun visie

Het Innovatiesteunpunt bestaat 20 jaar. Liever dan terug te blikken, kijken we vooruit.

Andere

Creatief met reststromen binnen de Korte Keten? Doe mee aan de Korte Keten Award!

Ben jij een Korte Ketenproducent en doe je op een innovatieve manier aan productontwikkeling met je reststroom? Doe mee en win € 5000 en een begeleidingstraject!

Ondernemerstips

Bedjes spreiden op de boerderij

Verbredingsactiviteiten zijn niet voor elk landbouwbedrijf een goede aanvulling, maar voor sommige landbouwers kan het een interessante manier zijn om meerwaarde te creëren. Belevingsvolle dichtbijvakanties zitten vandaag in de lift en hoevetoerisme kan hier een graantje van meepikken. Maar kan je zomaar bedjes spreiden op de boerderij en brengt het ook wat op?

Tools

Beheer je inkomsten en uitgaven met de cashflowvoorspeller

Krijg (uitzicht door) inzicht in je cijfers! Wil je weten welke financiële behoeften je hebt? Gebruik onze kasplanningstool.